Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
NIS 2 direktiva: novi izazov i prilika

NIS 2 direktiva: novi izazov i prilika

U doba sve veće digitalizacije, pitanje sigurnosti informacijskih sustava postaje ključno za stabilnost i napredak društva. U skladu s tim, Europska Unija je donijela NIS 2 direktivu, koja predstavlja važan korak prema jačanju cyber sigurnosti.

NIS 2 direktiva (Network and Information Security 2) je proširenje prethodne NIS direktive koja je usvojena 2016. godine. NIS 2 direktiva proširuje područje i unaprjeđuje mjere zaštite kritičnih informacijskih sustava i digitalnih usluga. Cilj je osigurati visoku razinu sigurnosti i otpornosti informacijskih sustava i infrastrukture, kako bi se zaštitili građani, tvrtke i institucije od cyber prijetnji.

Unatoč brojnim prednostima, sama implementacija NIS 2 direktive je jako izazovna. Potrebno je osigurati dovoljno resursa i stručnjaka za provedbu propisanih mjera sigurnosti. Također, važno je osigurati usklađenost nacionalnih propisa s europskim standardima kako bi se izbjegli nesporazumi i nedoumice u samoj primjeni direktive.

Što to znači za Hrvatsku?

Kao članica Europske Unije, Hrvatska je obvezna implementirati odredbe NIS 2 direktive u nacionalno zakonodavstvo. To znači da će se sektor kritične informacijske infrastrukture u Hrvatskoj morati prilagoditi novim zahtjevima i standardima propisanim ovom direktivom. Hrvatska će morati osigurati adekvatne mjere sigurnosti, redovito izvještavati o incidentima, surađivati s nacionalnim i europskim tijelima te mora uspostaviti mehanizme za reagiranje na cyber prijetnje.

Implementacija NIS 2 direktive donosi niz prednosti za Hrvatsku. Prije svega, osigurava se veća razina sigurnosti informacijskih sustava i infrastrukture, što smanjuje rizik od cyber napada i ozbiljnih sigurnosnih incidenata. Također, jača se suradnja između država članica EU-a, što omogućuje bržu razmjenu informacija o cyber prijetnjama i bolju koordinaciju reakcije.

Setcorov Cloud i NIS 2

Pružatelji digitalnih usluga u Cloud poput Setcora obvezni su poštovati određene sigurnosne zahtjeve kako bi se zaštitili od kibernetičkih napada i osigurali visoku razinu sigurnosti za svoje klijente. Moraju se pridržavati niza sigurnosnih mjera kako bi osigurali zaštitu kritičnih informacijskih sustava koje koriste. U to spadaju i redovita testiranja i procjene rizika te integraciju sustava za detekciju i odgovor na kibernetičke napade.