Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
„Mi smo mali, mi nismo u opasnosti.“ 8 trilijuna dolara je ukupna šteta od cyber kriminala u prošloj godini.

„Mi smo mali, mi nismo u opasnosti.“ 8 trilijuna dolara je ukupna šteta od cyber kriminala u prošloj godini.

Svijest o kibernetičkoj sigurnosti među građanima i tvrtkama u Hrvatskoj je u porastu, ali još uvijek nedovoljno razvijena. Građani često podcjenjuju rizike i ne pridržavaju se osnovnih sigurnosnih mjera poput redovitog ažuriranja softvera i korištenja snažnih lozinki. Tvrtke često ne ulažu dovoljno u sigurnosne mjere, a ni samu edukaciju zaposlenika. Svijest o cyber sigurnosti postala je ključna za sve poslovne sustave, neovisno o njihovoj veličini. Iako veliki poslovni sustavi često privlače najviše pažnje kada je riječ o cyber napadima, mala i srednja poduzeća (SME) su također izložena jednakom riziku. Prema nedavnim statistikama, postoji 2,244 cyber napada dnevno, što je jednako preko 800,000 napada godišnje. To znači da se cyber napad događa gotovo svakih 39 sekundi.

Zašto su srednja i mala poduzeća ciljana meta?

Ograničeni resursi: SME segment često nema dovoljno resursa za ulaganje u napredne sustave zaštite, što ih čini lakšom metom za napadače.

Manjak stručnjaka: Manje tvrtke obično nemaju stručne timove za IT sigurnost, što dodatno otežava prepoznavanje i odgovaranje na cyber prijetnje.

Vrijedni podaci: Unatoč svojoj veličini, SME segment može posjedovati vrijedne podatke, kao što su osobni podaci klijenata i financijske informacije, koje su vrlo atraktivne za cyber kriminalce.

Danas, nažalost još uvijek dosta prevladava svijest da ulaganje u IT nije nužnost, koriste se u velikoj količini itekako zastarjeli tradicionalni modeli poslovanja te u segmentu sigurnosti prevladava lažna sigurnost ako je oprema „pod njegovim nogama“ tu je i najsigurnija te stav mi smo mali pa kome smo mi zanimljivi.