Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Nova era poslovanja: što nam znači Tier 4 data centar

Nova era poslovanja: što nam znači Tier 4 data centar

U današnjem digitalnom dobu, podatkovni centri postaju srce mnogih organizacija i industrija. Njihova glavna svrha je pružiti sigurno i pouzdano okruženje za pohranu, obradu i distribuciju podataka. U tu svrhu, industrija podatkovnih centara razvila je sustav klasifikacije koji razlikuje različite razine pouzdanosti i dostupnosti, poznat kao “Tier”. Tier 1 podatkovni centri pružaju najnižu razinu pouzdanosti i dostupnosti dok je kod Tier 4 podatkovnog centra ta razina najviša.

S obzirom na kritičnost podataka za poslovanje, podatkovni centri su dizajnirani kako bi osigurali sigurnost podataka, visoku dostupnost, otpornost na kvarove i prirodne katastrofe.

Tier 4 centri predstavljaju vrhunac tehnologije i dizajna s potpunom redundancijom u svim ključnim sustavima. Odabir između ova dva tipa centara ovisi o specifičnim potrebama i zahtjevima organizacije, uzimajući u obzir faktore kao što su troškovi, kritičnost podataka i operativni rizici.

U Hrvatskoj su trenutno četiri Tier 3 podatkovna centra. To su podatkovni centri HT-a i A1 u Zagrebu, DC North u Varaždinu i podatkovni centar koji je od Setcor grupe preuzeo APIS IT u Jastrebarskom. Tier 3 podatkovni centri osnovna su infrastruktura današnjeg interneta. Preko njih u Hrvatsku dolaze usluge i sadržaji Facebooka, Googlea, Microsofta, Netflixa i svih drugih velikih online igrača.

Prvi Tier 3 podatkovni centar u Hrvatskoj izgradio je Krešo Troha, vlasnik Setcora, prije 12 godina. 2024. će biti godina kada će, prvi Tier 4 podatkovni centar na ovim prostorima, također otvoriti upravo Krešo Troha, čime se potvrđuje njegov status predvodnika i revolucionara ICT industrije u Hrvatskoj. Tier 4 dana centar će imati 2 MW i prostor za nešto više od 400 ormara, a bit će pod brendom PCK. Novi podatkovni centar bit će izgrađen tako da će sva oprema biti udvostručena što mu omogućuje da ostane online čak i u uvjetima kad jedna polovica podatkovnog centra stane. Tvrtka Setcor, kao premium Cloud pružatelj, svoje usluge, između ostalog, nudit će i u spomenutom podatkovnom centru.

Inače, najviše Tier 4 dana centara u EU imaju Francuska i Španjolska, po desetak, u Švicarskoj su četiri. U Ujedinjenom Kraljevstvu postoje dva, u Njemačkoj je svega jedan, a u SAD-u ih je samo osam! U SE dijelu Europe ovo će biti treći – uz Rumunjsku i Grčku.

Što Tier 4 podatkovni centar zapravo znači za hrvatsku IT scenu?

Visoka dostupnost i pouzdanost: Tier 4 podatkovni centri pružaju najvišu razinu dostupnosti (99,995%, odnosno 26,28 minuta godišnje), što znači minimalno vrijeme neaktivnosti sustava. To bi omogućilo tvrtkama da pruže usluge bez prekida, što bi poboljšalo njihovu konkurentnost na tržištu.

Bolja zaštita podataka: Tier 4 podatkovni centri imaju najsuvremeniju sigurnosnu infrastrukturu, uključujući sustave zaštite od požara, kontrole pristupa i redundanciju.

Poboljšana infrastruktura za oblak: S obzirom na rastuću popularnost računalstva u oblaku, Tier 4 podatkovni centar pruža pouzdanu infrastrukturu za pružanje cloud usluga. To će potaknuti razvoj inovativnih tehnoloških rješenja i poboljšati efikasnost poslovanja.

Poticanje ulaganja: Dolazak Tier 4 podatkovnog centra u Hrvatsku potaknut će ulaganja u IT sektor, privući strane investitore i tvrtke koje traže pouzdanu infrastrukturu za svoje poslovanje. Povećane investicije u IT sektor pružaju dodatne mogućnosti za rast i zapošljavanje, ekonomski prosperitet i tehnološki napredak u zemlji.