Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Gdje se danas čuvaju bankovni podaci? U oblaku!

Gdje se danas čuvaju bankovni podaci? U oblaku!

Novac je važan dio gotovo svačije svakodnevice. Naporno radimo da bismo zaradili plaću, štedimo, kupujemo i prodajemo, biramo popuste i poklone…

U svakom slučaju, rijetko kad prolazi dan bez da smo se dohvatili novčanika. No, s napretkom tehnologije, mijenja se i način kako postupamo s novcem. Možda više ni nemate kovanica ni papirnatih novčanica, već sa sobom nosite mobilnu aplikaciju kojom plaćate na sve više mjesta, ili ste se posve prebacili na e-kupovinu. U svakom slučaju, vjerojatno više ne čuvate novac ispod kreveta, u čarapi ili jastuku. A jeste li znali da ni banke više nisu ono što su nekada bile? I one su sada s vašim podacima i podacima stotina tisuća korisnika – u cloudu.

Hrvatski Oradian tvrtka je koja već „živi“ budućnost fintecha. Ova je tvrtka razvila posebno softversko rješenje za mikrofinancijske institucije za vođenje njihova poslovanja u oblaku, a svojim inovativnim uslugama su od malog zagrebačkog startupa postali tvrtka sa 100 zaposlenika i više od četiri milijuna krajnjih korisnika. Jugoistočna Azija i zapadna i istočna Afrika područja su gdje ih financijske institucije najviše traže. Hrvatska je ostala sjedištem zbog svojih brojnih prednosti – geografskog položaja, vremenske zone, tržišta rada – ali i zbog infrastrukture koja omogućuje apsolutnu sigurnost „u oblaku“.

To je Setcor Cloud, odnosno IaaS (infrastruktura kao usluga). Setcorova usluga Oradianu, kao svojem najvećem cloud korisniku, omogućuje korištenje kompletne računalne infrastrukture, od servera do podatkovnog centra, bez ulaganja u vlastitu opremu, uz plaćanje prilagodljivo prema korištenju. Datacentar koji koristi Setcor nalazi se na području gdje samom objektu, a s time ni podacima koji su u centru na nekoliko lokacija, ne prijete nikakvi elementi koji bi ugrožavali rad. Izvori napajanja i rashladni sustav osigurani su redundacijama, tako da ni u jednom trenutku ne može doći do zastoja rada sustava. Također, stabilnost telekomunikacija jednako je otporna na bilo kakav potencijalni poremećaj, kroz dvije nezavisne optičke trase do dva odvojena čvora u Zagrebu i druga rješenja. Naravno, sigurnost je na najvišoj razini i u pogledu protuprovalnih rješenja i biometrijske, odnosno kartične kontrole pristupa, te vatrozaštite.

„Cloud je višestruko sigurniji od „on the premise“ IT infrastrukture. Setcor osim najnaprednije infrastrukture ima i vrhunske sigurnosne stručnjake koji brinu o sigurnosti podataka korisnika. Važno je istaknuti kako su kod cloud servisa podaci kriptirani i nitko osim djelatnika i korisnika koji koriste cloud servise nema pristup podacima niti ih može dekriptirati.“ – dodaje voditelj Odjela IT sigurnosti tvrtke Setcor Vedran Vujasinović.

Veliki klijenti poput Oradiana zbog takvih su uvjeta izabrali upravo Setcor cloud, jer će njihovi podaci i podaci njihovih klijenata, biti beskompromisno sačuvani. Osim već navedenog, Setcor usluge su brzo i jednostavno prilagodljive. Tako, ako Oradian zatreba veći prostor u cloudu, može ga dobiti na raspolaganje u samo nekoliko klikova. Uz to, tvrtka je izbjegla visoke troškove kreiranja vlastite računalne infrastrukture. Također, da se Oradian odlučio za vlastitu nabavku, već bi na početku projekta morao razmišljati o tome može li infrastruktura „pokriti“ trenutne, ali i buduće potrebe. U slučaju neplaniranog rasta i potreba za novim resursima, dolazi do neplaniranih troškova, a ponekad i nemogućnosti da se nove komponente jednostavno ubace u postojeći poslužitelj i kupnja nove opreme postaje neizbježna. Osim nabave poslužitelja, da se nisu odlučili za Setcor, morali bi samostalno osigurati i mrežne resurse, smještaj opreme te ljudske kapacitete za instalaciju i održavanje sustava.

„Iako su podaci i njihova sigurnost uvijek u fokusu kad se govori o cloudu, važno je naglasiti da je u Setcoru to jedno cjelovito rješenje za isporuku različitih usluga poput računalne snage, aplikacija, pohrane podataka, kibernetičke sigurnosti i slično. Koristimo tehnologije vodećih svjetskih proizvođača, što je dodatan plus za tvrtke koje traže pouzdane ICT partnere.“ – pojašnjava Vujasinović.

Sinergijskim načinom poslovanja Setcora, koji obuhvaća najnovije tehnologije vodećih svjetskih ICT kompanija i iskustvo i znanje vrhunskih stručnjaka, tvrtke posluju mnogo brže i sigurnije, zato ne čudi da mu globalno uspješne tvrtke daju svoje povjerenje. Oradian će zasigurno i u budućnosti rasti na temeljima Setcorove infrastrukture i donijeti usluge financijskog sektora i korisnicima u siromašnim krajevima. Cilj u ovom slučaju doista pokazuje što sve, kao društvo, možemo ostvariti kroz primjenu novih tehnologija i globalno povezivanje.