Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Vujasinović: Svijetu predstoji munjeviti razvoj kulture poslovanja u oblaku

Vujasinović: Svijetu predstoji munjeviti razvoj kulture poslovanja u oblaku

Kultura poslovanja u oblaku vrlo je bliska tema Setcorovim stručnjacima, koji već godinama prate rast i razvoj kompanija koje su među prvima prihvatile cloud.

Godinu dana od početka pandemije, poslovanje uzdrmano globalnim promjenama pokušava stati na noge i vratiti se u neku „novu svakodnevicu“, koja bi ipak bila prihvatljivija od „novog normalnog“. Potonje je uključivalo stroge lockdowne, gomilanje namirnica i rad uz vijesti o broju novih slučajeva bolesti po gradovima. Ono što nam treba je model koji će ujediniti mogućnost rada s bilo kojeg mjesta na svijetu (work-from-anywhere) s poslovnom strukturom koja potiče produktivnost.

„Mnogo tvrtki je tijekom pandemije iz prijeke potrebe isprobalo rad od kuće, ali to je daleko od mogućnosti i rezultata koji su se mogli ostvariti da su svi unaprijed bili spremni na potpunu promjenu u radnoj dinamici. Uz naznake poboljšanja epidemiološke situacije u mnogim državama, dolazi do želje za povratkom u ured ili novom promjenom, koja će omogućiti radniku da svoje zadatke obavlja iz bilo kojeg kutka svijeta. Da bi bili uspješni i kad ne sjede za uredskim stolom, poslodavci trebaju razvijati kulturu poslovanja u oblaku, jer je cloud odgovor na pitanje – kako.“ – pojašnjava Vedran Vujasinović, voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti u hrvatskoj ICT tvrtki Setcor.

Upravo se Setcor bavi svim uslugama povezanima s cloudom: od infrastrukture kao usluge, preko platforme kao usluge, do backupa i sigurnosti kao usluge. Kultura poslovanja u oblaku tako je vrlo bliska tema Setcorovim stručnjacima, koji već godinama prate rast i razvoj kompanija koje su među prvima prihvatile cloud.

„Naši stručnjaci brinu za sve što je povezano s cloudom: možemo dodavati resurse na cloudu, ako dođe do potrebe za tim, nadgledamo 0-24 postoje li kakvi problemi ili ugroze, korisnička služba uvijek je na raspolaganju, a našim klijentima ostaje samo da budu sjajni u svom poslu, bilo s plaže, bilo s kauča“. – dodaje Vujasinović. Kako cloud-based culture još čeka pravi početak u Hrvatskoj, tvrtke koje žele ostvariti kompetitivnu prednost sad imaju priliku prigrliti cloud i sve njegove mogućnosti te se pripremiti za učinkovitiji i sigurniji način rada, odnosno, pohrane i zaštite podataka.

„Nove vještine i navike se moraju naučiti, a bolje je početi što prije, nego čekati hoće li se pojaviti još neka nepredviđena situacija i riskirati da se zaposlenici ponovno nađu u nezgodnoj poziciji. Zamislite da sve podatke morate fizički kopirati za svakog radnika, dostavljati im to i ujedno paziti da se nešto ne izgubi, uništi ili ukrade. Zvuči vrlo zastarjelo, zar ne? Zato je cloud posve logičan korak.“ – dodaje Vujasinović, objašnjavajući kako je danas poslovni svijet pun brzih promjena i neočekivanih događaja, tako da radnicima, pogotovo menadžmentu, u bilo kojem trenutku dana i noći može zatrebati neki dokument ili podatak, a ne postoji mogućnost da fizički dođu do njega.

Vujasinović smatra da je zaposlenicima najlakše potrebu za cloudom objasniti na konkretnim primjerima koje su sami proživjeli u prošlosti.

„Ako nekom kažemo – sjećate li se onog dana kad je jedini način da se spojiš za udaljeni rad u tvrtku bio nošenje poslovnog laptopa kući i spajanje na VPN putem istoga jer kućna računala nisu bila dozvoljena zbog rizika koji predstavljaju, šteta što tada nismo imali mogućnost sve osjetljive podatke držati u cloudu i putem ‘zero-trust’ VPN pristupa omogućiti siguran pristup samo do resursa koji su potrebni u tom trenutku, neutralizirajući rizik privatnog računala/mobitela“. Jednom kad prođete kroz proces digitalizacije, pitat ćete se kako ste uopće mogli raditi na stari način. Vrijeme i novac koji su do clouda odlazili na samostalno praćenje, nadograđivanje i popravke, moći ćete usmjeriti u vama za core business važnije svrhe. Također, podaci u oblaku pružaju puno veće mogućnosti za analizu podataka, prijenos podataka u realnom vremenu i mnoge druge prednosti koje sustavi ne mogu postići bez sigurnih i fleksibilnih cloud usluga.“ – zaključuje Vujasinović