Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Što ako dođe do kalvarije data centara na kojima vam se nalazi apsolutno sve?

Što ako dođe do kalvarije data centara na kojima vam se nalazi apsolutno sve?

Vrjedniji od nafte i suhog zlata, krvožilni sustav digitalne infrastrukture, koju računalo poznaje u beskrajnim binarnim nizovima jedinica i nula, jednostavnije podacima, preduvjet je razvoja čovječanstva.

Ovo digitalno zlato, naime, transformira kompletne industrije, oblikuje gospodarstva vodećih zemalja svijeta, a u svojim nizovima krije i osobne informacije o svima nama u vidu izvoda bankovnih računa, zdravstvenih kartona, dijagnoza i povijesti bolesti i zdravlja, života generalno.

“Što ako netko, namjerno ili nenamjerno, obriše te podatke, ne kažem da se to ne može dogoditi sa sustavima analognih oblika, ali što ako dođe do kalvarije podatkovnih centara u kojima se nalazi apsolutno sve”, govori nam Matija Šinogl, Direktor sektora Informacijskih tehnologija u kompaniji Setcor.

Ne, zaista, što ako baš sve nestane? Ako su podaci krvožilni sustav digitalije, onda su aorta svijeta kakvog danas poznajemo. Što ako bi netko tu aortu samo – presjekao?

Krvari li računalo?

Medicina kaže: “U slučaju potpune rupture ili rezanja aorte, osoba može izgubiti svijest za nekoliko sekundi zbog naglog pada krvnog tlaka i smanjenog dotoka krvi u mozak. Smrt obično nastupa za nekoliko minuta, unutar jedne do dvije minute, zbog masivnog unutarnjeg krvarenja i nemogućnosti srca da pumpa dovoljno krvi kroz tijelo”.

Slično bi se dogodilo i s tehnologijom kakvu danas poznajemo. Kada bi nestali svi podaci, svijet bi se praktički našao u mraku i zato je ključno te podatke i zaštititi. Od nekih najosnovnijih načina zaštite podataka backupom pa do naprednijih rješenja poput disaster recoveryja i usluga visoke dostupnosti.

Navedenim se bavi Setcor, domaća kompanija s više od 30 godina iskustva. Od svog osnutka pa do danas stavljaju naglasak na taj segment pružanja usluga. Radi se o visoko dostupnim sigurnim uslugama, najprije na vlastitim sustavima, a potom i na uslugama koje pružaju svojim korisnicima.

“Većina današnjih firmi si jednostavno ne može dopustiti downtime, što zbog usluga koje pružaju svojim korisnicima, a što zbog regulative kojoj su podložni. Danas su rješenja poput disaster recoveryja, visoke dostupnosti i slično jednostavno neizbježna”, kaže Šinogl.

Sve više kompanija štiti podatke

Konkretnije, čak 92 posto tvrtki s desetero ili više zaposlenih na području Europske unije uvelo je barem jednu mjeru kako bi osigurale cjelovitost, dostupnost i povjerljivost svojih podataka i ICT sustava. Od toga, čak 41 posto kompanija koristi cloud rješenje, a ta brojka konstantno raste.

Cloud rješenja su gotovi servisi, primjerice mail-administrator se više ne mora brinuti za kupovinu servera, ne mora se baviti ni instalacijom i konfiguracijom istih, ne mora se baviti operativnim sustavom koji pokreće mail aplikaciju. Ne mora se baviti sigurnosnom zaštitom tog cijelog sustava. U konačnici se ne mora baviti ni održavanjem tog složenog rješenja”, navodi stručnjak.

Na ovaj način korisnik dobiva gotov proizvod za čije održavanje brine netko drugi, a sam korisnik se fokusira na svoje poslovanje. “Uloga Setcora u cloud revoluciji ili evoluciji je ta da pruža korisnicima upravo takve, gotove usluge gdje korisnik dobiva rješenja ‘ključ u ruke’ i bavi se svojim poslom”, dodaje.

Najpopularniji način zaštite

Jedna od takvih usluga je disaster recovery as a service ili popularnije DRaaS, a radi se o jednoj od najtraženijih usluga u posljednje vrijeme, putem koje se repliciraju serveri, aplikacije i podaci u sekundarni podatkovni centar.

“Obično taj sekundarni podatkovni centar bude naš podatkovni centar iz kojeg mi pružamo naše cloud usluge. Osim korisnika koji rade replikaciju podataka iz svojih data centara u naše, imamo i korisnike koji cijelo svoje poslovanje vrte u našem cloudu i žele dodatno osigurati svoje podatke na način da se oni repliciraju između naših podatkovnih centara”, pojašnjava.

Riječ je o jednoj od najkompleksnijih cloud usluga, s obzirom na to da obuhvaća i tehnički i procesni dio koji mora biti zadovoljen. Pritom, tehnički dio je da se podaci repliciraju u sekundarni podatkovni centar, a procesni dio je onaj koji opisuje kako se i u kojem trenu disaster recovery procedura aktivira.

“Svi se sjećamo nedavnih potresa. Podatkovni centri u kojima je smještana naša oprema su definitivno otporni na takav tip katastrofe. Upravo u vrijeme nakon potresa smo imali znatno veću potražnju za našim cloud uslugama nego inače. To se dodatno poklopilo i s pandemijom Covida-19, gdje se kompletno promijenio način rada te pristup poslovnim aplikacijama i podacima”, dodaje Šinogl.

U slučaju katastrofe spašavaju sve

Tada su, kaže, korisnici shvatili prednost dupliciranja baza podataka. Dodatna opasnost su i sve češći hakerski napadi te izazovi kibernetičke sigurnosti uopće. “Tu su se zapravo kao najefikasnije mjere zaštite pokazale dobre politike backupa i disaster recoveryja“.

Setcor svojim korisnicima nudi oba rješenja, a kao glavne razlike Šinogl ističe point in time kopiju podataka (backup) i real time replikaciju podataka. “Ono što je bitno za naše korisnike je da mi i iz backupa možemo vratiti korisniku cijelu okolinu za rad, čime korisnik zapravo dobiva DRaaS uslugu”, pojašnjava.

Koristeći ovakve usluge, iz vanjskih izvora, kompanije se u potpunosti i neometano mogu fokusirati na svoje poslovanje, a Setcor je tvrtka koja može ispuniti specifične potrebe korisnika. Naime, osim spomenutih usluga, svojim klijentima nude i dodatne usluge.

“Jedna od naših temeljnih usluga je Infrastucture as a service (Iaas), rekao bih da je to najpopularnija cloud usluga u svijetu. IaaS usluga su resursi koji su potrebni da se pokrene virtualna mašina, znači, CPU, memorija, disk”, kaže.

‘Pristupamo svakome individualno’

Na potonju se mogu nadograditi i druge Setcorove usluge, poput one Backup as a service (BaaS), koja se odnosi na sigurnu pohranu virtualnih mašina. “Da biste se zaštitili prema vanjskom svijetu, nudimo čitav niz security servisa (SecaS), koji su implementirani da štite cijeli naš cloud od vanjskih prijetnji, a nudimo ih i kao usluge korisnicima u njihovim podatkovnim centrima”, dodaje.

Uz navedeno, nude i usluge pohrane podataka, usluge održavanja ICT sustava za korisnike, kao i usluge savjetovanja, no Šinogl jasno ističe: “Nisu sve naše usluge za sve korisnike, zato svakom pristupamo individualno i za svakog korisnika kreiramo rješenje koje odgovara potrebama njegova poslovanja.”

Pritom, Setcor kroz svoje brendove pruža usluge svakom tipu korisnika, od onih najmanjih pa do velikih kompanija. “Ono što je važno istaknuti, bez obzira na veličinu korisnika, podrška koju pružamo našim klijentima je za sve ista”.

Izvorni članak na Telegram.hr: https://www.telegram.hr/partneri/sto-ako-dode-do-kalvarije-data-centara-na-kojima-vam-se-nalazi-apsolutno-sve-it-strucnjak-savjetuje-kako-se-zastititi/

Foto by: Marko Miščević