Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
5. Blitz pitanja za Krešimira Jurića

5. Blitz pitanja za Krešimira Jurića

Koji su vam najveći poslovni uspjesi u Setcoru i koje bi najviše izdvojili?

Tijekom godina, Setcor je prošao kroz značajne transformacije u poslovanju: promijenila se vlasnička, a i upravljačka struktura, te se često prilagođavala sama strategija poslovanja. Ipak, kontinuirano smo imali fokus na inovativnim tehnologijama, razvoju i formiranje tima predanih pojedinaca koji rade na stvaranju novih produkta i razvoju mladih snaga. U našem pristupu, potrebno znanje nije ograničeno na specifične vještine kao u drugim tvrtkama koje se fokusiraju na pojedinačne aspekte tržišta. Umjesto toga, težimo pružiti našim zaposlenicima širu perspektivu i mislim da u tome uspijevamo.

Koji su vam bili/jesu najveći izazovi u poslovanju?

Naše usluge su izuzetno kompleksne i zahtijevaju visoko razvijenu infrastrukturu koja je sama po sebi skupa i zahtjevna. Nakon dugogodišnjeg rada i razvoju naših usluga, postali smo jedini pružatelj cloud usluga na ovako visokoj razini. U ranim fazama razvoja clouda, suočavali smo se s nedostatkom prilagođenih rješenja za visokosigurne ili regulirane sektore poput financijske industrije. Tu su mnogi sumnjali u našu sposobnost kako se nositi s velikim i kompleksnim sustavima, ali uspjeli smo sve izazove uspješno savladati. Iako smo počeli kao mala i nepoznata tvrtka s ograničenim marketinškim budžetima, ostali smo dosljedni našoj viziji. Dok su mnogi domaći operatori odustali od ulaganja, mi smo izgradili svaki segment naše infrastrukture vlastitim naporima, što nas čini u potpunosti neovisnima. Danas, dok se tržište mijenja mi smo konkurentniji nego ikad prije.

Da li je na Setcor utjecala kriza?

Kriza pogađa sve sektore, a tu je  poseban naglasak na porastu troškova energije, što je i za nas značajan trošak. Međutim, mi vidimo u ovoj situaciji veliku priliku jer primjećujemo da se sve više odgađaju ili ukidaju kapitalne investicije. Naša tvrtka korisnicima nudi idealno rješenje kroz sustav “pay as you go”, što znači da plaćaju samo za korištenje usluga koje su koristili. S ovim modelom, tvrtke ne moraju ulagati u kapitalne izdatke, već mogu pokrenuti procese automatizacije i digitalizacije uz minimalne početne troškove. Ovo im omogućuje ostvarivanje novih ušteda kao odgovor na rast drugih troškova.

Razvoj IT industrije u Hrvatskoj

IT sektor u Hrvatskoj ima značajan potencijal iz nekoliko razloga. Prvo, možemo se pohvaliti visoko obrazovanim i talentiranim kadrom. Drugo, naša geografska blizina glavnim europskim tržištima omogućuje brzo i efikasno poslovanje s partnerima i klijentima diljem kontinenta. Sveukupno, Hrvatska pruža povoljno okružje za razvoj i proširenje IT industrije.

Najveći problemi s kojima se Setcor suočava u industriji IT-a u Hrvatskoj i kako ih prevladavate?

Imamo dva ključna problema. Prvo, primjećujemo trend centralizacije nabave u velikim korporacijama koje djeluju u Hrvatskoj. To često stvara poteškoće za IT tvrtke, uključujući i nas, jer korporacije pokušavaju sve nabavke usmjeriti prema matičnim zemljama, što često rezultira nepotrebnim troškovima.

Drugi problem je visoka cijena rada u IT sektoru. Iako su informatičari dobro plaćeni i imaju visoke prosječne plaće, važno je razumjeti da postoje različite razine iskustva i znanja među programerima i sistemašima. Programeri, posebno oni s većim iskustvom, mogu raditi bilo gdje u svijetu i primati visoke plaće, što dodatno potiču naše tvrtke koje ih iznajmljuju stranim tvrtkama. Ova situacija stvara neravnotežu u platnim razredima u Hrvatskoj koja će se vremenom prilagoditi, ali trenutno smo suočeni s izazovima u tom smislu. Ovaj disbalans također usporava digitalizaciju u Hrvatskoj jer tvrtke ne mogu priuštiti visoke troškove razvoja softvera niti angažirati informatičare. Plaće u IT sektoru mogu biti i do tri puta veće od drugih zanimanja, što predstavlja prepreku za digitalizaciju. Bez napretka u digitalizaciji, potražnja za uslugama u cloudu također pati.