Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Od konzultacija do cijele cloud infrastrukture: Tvrtka iz Jaske rješava sve poslovne izazove, dali su nam i primjer

Od konzultacija do cijele cloud infrastrukture: Tvrtka iz Jaske rješava sve poslovne izazove, dali su nam i primjer

Toyota Tsusho Leasing Croatia (TTLC) relativno je mlada tvrtka, koja operativno radi tek devet mjeseci. Kako nam priča član uprave tvrtke Igor Ružić, do prvog ugovora o leasingu Toyotinog automobila u rujnu prošle godine, bio je prilično dug put. Formalno su osnovani krajem travnja prošle godine, no razgovori oko osnivanja podružnice te Toyotine sestrinske kompanije u Hrvatskoj trajali su mnogo dulje, negdje od početka 2021. godine. Kako nam Ružić tumači, Toyota Tsusho je sestrinska kompanija Toyota Motor Corporationa, koja ima više od 70.000 zaposlenih i godišnje prihode veće od 50 milijardi dolara.

“Mi kao tvrtka financiramo Toyotina vozila i vezani smo za Toyotine salone u Hrvatskoj. Naš cilj je poboljšati i ispratiti prodaju Toyotinih vozila u Hrvatskoj. Kako smo leasing društvo i naše tržište je visoko regulirano, primorani smo se držati prilično strogih pravila u nizu domena, pa tako i u IT-u. Dužni smo upravljati i imati organizirani IT, imati servere, kompletnu računalnu mrežu, backup servere i razne druge stvari. Moramo imati i sigurnosne sustave koji osiguravaju da su podaci svih naših klijenata u potpunosti zaštićeni. Tu se pazi da nitko izvana nema neovlašten pristup, a moraju se zaštititi i naši mailovi, laptopi i općenito cijela infrastruktura”, priča Ružić.

Rane faze bez kapitalnih ulaganja u IT

Ružić nam dalje tumači da je jedna opcija bila zaposliti jednu do dvije osobe koje bi se tim pitanjima IT-a i računalne sigurnosti bavile na puno radno vrijeme. “Nije riječ samo o održavanju računala koje koristimo. Ako imamo vlastite servere, mora postojati i netko tko će se aktivno baviti njima. Da bi serveri bili adekvatno smješteni, moraju imati svoju serversku sobu, s hlađenjem, protupožarnim i protuprovalnim sustavima. To zahtijeva ozbiljne investicije, ne samo u vidu kupnje i postavljanja servera i opreme, već i održavanja”, nastavlja Ružić.

Umjesto tih golemih kapitalnih investicija, koje tvrtki koja tek počinje raditi nisu u interesu u ranim fazama razvoja, TTLC se obratio hrvatskoj tvrtki Setcor. Ukratko, kako priča Ružić, sve IT potrebe koje ima TTLC, oni rješavaju. “U TTLC-u trenutno radi osmero ljudi. Mi ćemo rasti, ali nikada nećemo biti zaista veliki, a naše poslovanje je vrlo specifično. Kada smo krenuli raditi, trebalo nam je malo cloud resursa. Kako smo počeli ozbiljnije raditi, tako su nam se povećavali zahtjevi, pa smo trebali više serverskog kapaciteta. Nama je Setcor došao kao partner koji nam pruža sve IT usluge, od mreže i Interneta, preko cloud infrastrukture i sistemske integracije do korisničke podrške i informacijske sigurnosti “, pojašnjava Ružić.

Stvorili su partnerski odnos

Ivan Kovač, voditelj odjela za isporuku i razvoj novih usluga, ispričao nam je kako je zapravo krenuo projekt za TTLC. “Rekli su nam: ‘Treba nam kompletno rješenje kako bi počeli raditi’. Kad korisnik kreće i treba raditi na Windows okruženju, treba mu neki Domain ControllerExchange, neki aplikacijski i database server. Mi smo to sve podigli u nekoliko dana nakon što smo se dogovorili. Taj početak je za TTLC bio praktički kao podizanje cloud infrastrukture iz predloška”, priča Kovač.

Kovač, koji u IT sektoru ima gotovo 25 godina iskustva, bio je voditelj projekta za TTLC. Nakon što su se upoznali, Kovač i Ružić su surađivali na više zahtjeva, usklađenju s zakonskom regulativom i najboljom poslovnom praksom, stoga se, prema Kovačevim riječima, izgradio partnerski odnos što je u duhu Setcorovog načina poslovanja.

Setcor je izravno surađivao s dobavljačem softvera

“TTLC je došao k nama u postupku osnivanja. Ne znam koliko bi pružatelja cloud usluga sjelo s takvim potencijalnim korisnikom za stol i krenulo pregovarati, pričati i pokrenuti nešto. Mi smo poslušali TTLC, procijenili poslovni rizik, investirali svoje vrijeme i novac – i krenuli. Kako je rastao TTLC, tako su rasli i zahtjevi na ugovorene Setcor usluge”, priča Kovač.

Specifičnost poslovanja TTLC-a je u tome što koriste softverska rješenja vanjskog dobavljača, s kojim Setcor izravno surađuje uz suglasnost TTLC. “TTLC-ov core business nije rješavanje softverskih pitanja, poput njegove implementacije. Setcor je to preuzeo na sebe i to nam je bio jedan od projekata u kojem smo izravno surađivali s vanjskim dobavljačima. Naravno, sve smo radili u koordinaciji s TTLC-om, ništa na svoju ruku. No, kada dođe zahtjev od dobavljača, mi razgovaramo u ime TTLC-a”, priča Kovač.

Prednost je u skalabilnosti

Ružić kaže kako je velika prednost ovakvog pristupa ta skalabilnost. “Plaćamo kako rastemo – ‘pay as we grow, pay as we use‘. Da smo krenuli bez Setcora, morali bismo imati minimalno dvoje zaposlenih IT-jevaca, nekakvu serversku sobu od desetak kvadrata, protupožarne i protuprovalne sustave i slično. Međutim, sad imamo podršku, call centar i tehničare, IT-jevce, koji rješavaju i neke obične probleme, poput toga da nam ne radi računalo ili mreža”, kaže Ružić.

Druga je velika prednost, po Ružićevim riječima, to što je Setcor domaća tvrtka, koja ima korisničku podršku u Hrvatskoj. Ako se dogodi neki veći problem, Setcorovi tehničari mogu doći direktno u TTLC riješiti problem, a ne samo udaljenim pristupom kako bi radila većina multinacionalnih stranih kompanija. Istovremeno, usluga kakvu imaju sada kod neke multinacionalne kompanije bi bila znatno skuplja, te bi se TTLC morao prilagoditi nekim njihovim proizvodima, a ne obrnuto. “Mi sada imamo ‘taylor-made’ proizvod koji je u potpunosti prilagođen nama. Dobivamo točno ono što nam treba”, dodaje Ružić.

Kovač se nadovezuje, pa nam tumači kako Setcor ima vlastite podatkovne centre u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Oni ne unajmljuju opremu, već imaju svoje fizičke servere i hostove, na kojima se vrte virtualni strojevi. Otkriva kako Setcor upravlja s nekoliko tisuća takvih “virtualnih mašina”. “Prednost je u tome što je sve pod našom kontrolom”, kaže Kovač.

Nisu samo obični cloud provider

Kovač potom naglašava kako je Setcor u potpunosti hrvatska tvrtka, a više od 60 posto zaposlenih su inženjeri i stručnjaci. “Svi smo iz Hrvatske, svi radimo u Hrvatskoj i tako već dugo. Jedan od naših podatkovnih centara je u Jastrebarskom, a klijenti su nam uglavnom hrvatske firme. Kroz godine, nekoliko manjih kompanija se spojilo u jednu veću tvrtku, koja se sada zove Setcor. Mi smo sva ta znanja, iz različitih područja, objedinili u ovu tvrtku”, kaže Kovač.

Dodaje kako se Setcor ne bavi samo pružanjem cloud usluga. “Bavimo se i gradnjom optičkih linkova, pa tako imamo i svoju optičku infrastrukturu po Zagrebu. Ako treba povući link do neke udaljene lokacije, možemo napraviti i to. Radimo i kompletni mrežni dio, što uključuje dizajniranje i konfiguriranje mrežne infrastrukture za korisnike. Tek povrh toga dolazi ono što se smatra cloudom – virtualni resursi. Nama se obraćaju tvrtke koje zahtijevaju niski RTO (Return Time Objective) i RPO (Recovery Point Objective), odnosno, vrijeme koliko treba da se oporavi od nekog događaja koji prijeti gubitkom podataka. Povrh svega toga, bavimo se i računalnom sigurnošću”, dodaje Kovač, koji ističe kako Setcor ima aktivnu zaštitu protiv DDoS napada.

Svaki klijent dobiva specifična rješenja

Kovač tumači kako se rješenja koja nude klijentima, kao što je bilo u slučaju TTLC-a, rade specifično za njih. Setcor ima još jednu sestrinsku kompaniju namijenjenu ponajprije mikropoduzetnicima i pojedincima, MyDataKnox, koja nudi gotove proizvode i koja ima više od 5000 korisnika. Kovač potom pojašnjava kako najmanji Setcorovi korisnici mogu imati po desetak zaposlenih, dok oni veći imaju po par stotina, a oni najveći znaju biti strane kompanije s nekoliko tisuća ljudi.

Setcor je sa svojih sedamdesetak zaposlenih, prema Kovačevim riječima, istovremeno “dovoljno malen i dovoljno velik” za pružanje rješenja zahtjevima iz korporativnog svijeta. “Kada kompanije dolaze iz reguliranih sektora, kao što je leasing, banke i osiguravajuća društva, oni moraju poštivati propise koji impliciraju određenu vrstu infrastrukture, koja je na određeni način zaštićena. Krećemo s inicijalnim razgovorom s klijentima, gdje pokušavamo razumjeti koji su njihovi zahtjevi”, kaže Kovač.

“Bavimo se i savjetodavnim uslugama, informacijskom sigurnošću i usklađenošću, upravljanjem rizicima i svime ostalim što trebaju naši klijenti. Kroz taj razgovor s korisnikom gradimo rješenje, pa korisnicima paralelno pomažemo razviti interne akte, kako bi bili usklađeni s raznim regulativama. Brzi smo i fleksibilni, stoga klijenti mogu proći revizije regulatornih tijela u kratkom roku. Recimo u pravilima GDPR-a ne piše kako treba nešto zaštititi, već se samo navodi da se treba ‘primjereno’ zaštititi. Što znači to ‘primjereno’ – to znamo mi u Setcoru, a korisnici to cijene”, zaključuje Kovač.