Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Sve više tvrtki u Hrvatskoj shvaća važnost digitalizacije sustava koja je ključ opstanka i uspjeha!

Sve više tvrtki u Hrvatskoj shvaća važnost digitalizacije sustava koja je ključ opstanka i uspjeha!

Hrvatska je u 2021. godini prepoznala važnost digitalizacije. Govore to i brojke prema kojima je na raspolaganju građanima ukupno 89 e-usluga, a samo sustav e-građanin ima više od milijun aktivnih korisnika. O fenomenu digitalizacije u Hrvatskoj progovorio je direktor prodaje ICT tvrtke Setcor, Krešimir Jurić, te objasnio nove trendove u IT svijetu koje su ključne za opstanak tvrtki i njihovu zaštitu.

Nevjerojatno, ali istinito. Za razliku od ostalih zemalja Europske unije, Hrvatska ima čak 89 e-usluga te je u samom vrhu po razvoju digitalnih usluga koje nudi svojim građanima. Većina platformi razvila se za vrijeme pandemije korona virusa kada su građani bili prisiljeni funkcionirati unutar svoja četiri zida. Mislite li da do takve digitalizacije ne bi došlo da nije bilo pandemije?

Živimo u digitalno doba kad se informatička pismenost smatra neophodnom vještinom potrebnom za privatni, ali i poslovni koncept života. Pandemija korona virusa natjerala je brojne tvrtke da poslovanje iz ureda presele na poslovanje od doma, a građane da usvoje proces digitalizacije. Hrvatska je poznata po papirologiji, biljezima, pečatima i čekanju u redovima na šalterima, tako da je za svaku pohvalu što smo napokon prepoznali važnost digitalnog poslovanja. Razvoj digitalne transformacije iznimno se ubrzao, a moguće je da skok u razvoju ne bi bio takav da nije došlo do karantene. Setcor, kao jedan od vodećih IT sustava u Hrvatskoj, već dugi niz godina kontinuirano radi na podizanju svijesti o digitalizaciji i tek sada možemo reći da smo na pravom putu.

Tijekom karantene brojne su tvrtke isprobale rad od kuće, ali nisu bile pripremljene na potpunu promjenu u radnoj dinamici jer su se svakodnevno susretale s tehnološkim problemima. Nedavno je došla vijest kako je Twitter postala prva velika IT tvrtka koja je omogućila zaposlenicima koji mogu raditi na daljinu da to rade na neodređeno vrijeme. Je li tako nešto moguće u Hrvatskoj?

Apsolutno. U posljednjih je godinu dana sve više tvrtki koji razvijaju kulturu poslovanja u oblaku. Nove vještine i navike potrebno je usvojiti što prije, a ne čekati da se pojavi neka nova situacija koja će dovesti i poslodavce i zaposlenike u nezgodnu poziciju. Isto kao što građani koriste sustave kao što su e-putovnica, e-dnevnik, e-radna knjižica, tako i poslodavci mogu imati sve podatke o radnicima na sigurnom mjestu gdje se neće izgubiti, uništiti ili ukrasti. Setcorovi stručnjaci brinu za sve što je povezano s cloudom – možemo dodavati resurse, 24 sata nadgledamo da li postoje problemi, a korisnička služba uvijek je na raspolaganju. Također, bitno je naglasiti kako podaci u oblaku pružaju puno veće mogućnosti za analizu podataka, prijenos podataka u realnom vremenu te imaju mnoge druge prednosti koje ostali sustavi ne mogu postići bez cloud usluga.

S obzirom na to da sve više građana vidi rješenja u digitalizaciji koja im očigledno olakšava i život i poslovanje, smatrate li da Hrvatska može postati vodeća zemlja u Europi po razvoju digitalizacije?

Gledajte, Hrvatska već godinama odlično kotira po kvaliteti proizvoda i usluga u IT sektoru. Dobra strana je što nam za ovu industriju ne trebaju ogromna ulaganja kao što bi to bilo potrebno za, recimo, ponovno oživljavanje prerađivačke industrije. S druge strane, problem je u tome što na domaćem tržištu nedostaje iskusnih kadrova te se premalo ulaže u obrazovanje. Mi možemo biti globalno konkurentni tek onda kada se naprave promjene u sustavu koji će omogućiti IT industriji da bude decentralizirana. Hrvatska je počela shvaćati kako digitalno poslovanje nije opcija već jedino ispravno rješenje. Cijela Europa okreće se umjetnoj inteligenciji i superračunalima, a sad smo i mi uvidjeli važnost toga. Prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti četvrtina ukupnih sredstava namijenjena je digitalnoj tranziciji te se nadamo kako će doći do veće aktivnosti domaćeg IT sektora u sljedećih nekoliko godina. Kako bi se olakšao protok, pohrana i transparentnost bitnih podataka trebalo bi propisati određene obrazovne i poticajne mjere.

Koji se sve koraci u razvoju digitalnog poslovanja moraju poduzeti da Hrvatska stoji rame uz rame najvećim svjetskim IT tvrtkama?

Prvo što treba napraviti je obrazovati ljude. Prije par desetljeća bili smo jedva svjesni interneta, a sada ne može proći ni dan da ga ne koristimo, bilo privatno ili poslovno. Naravno, razvoj tehnologije danas je brži nego što je bio prije 20 godina, a IoT i 5G još uvijek su kod nas donekle neistražene pa prema tome i odbijane u široj populaciji. Upravo kroz njih ćemo doći do razvoja IT industrije u Hrvatskoj. Dobra je strana to što nam za ovu industriju ne trebaju ogromna ulaganja, no sada je idealno vrijeme da se što više tvrtki i institucija uključi u projekte Digitalne Europe, ključnog dokumenta budućeg razvoja Europske unije. To je velika prilika gdje Hrvatska mora zauzeti svoj dio tržišta. Također, pod hitno moramo uvesti mehanizam zaštite od cyber kriminala na državnoj razini.

Sve većom digitalizacijom izloženiji smo brojnim internetskim prijevarama, a cyber kriminal tvrtkama donosi velike gubitke. Kako se zaštititi?

Sigurnost je proces kojemu je također potrebna digitalna transformacija, odnosno promjena svijesti koja podrazumijeva da reaktivno djelovanje uz međusobno nepovezana tehnološka rješenja više nije dovoljno. U Setcoru, web sigurnost uzima se vrlo ozbiljno te preporučujemo sigurnosne usluge koje omogućuju zaštitu podataka od zlonamjernog koda i napada sa Interneta prije nego što isti uopće dođu u infrastrukture klijenta. Specijalizirani smo za siguran cloud te kroz ranu detekciju i indikatore sprječavamo moguće zlonamjerne aktivnosti obogaćene kontekstualnim informacijama. To znači da nije potrebna kupnja hardvera ili softvera, već samo ugovaranje usluge što je znatno jednostavnije za klijente. Sve više tvrtki zbog toga rješenje traži u specijaliziranim sigurnosno-operativnim centrima koji su prepoznati kao ključna mjera za učinkovitu zaštitu od cyber napada.

Zbog čega je, po Vama, ključna digitalizacija?

Digitalizacija je ključ opstanka. One tvrtke koje ne prilagode svoje poslovne modele i poslovanje te ih ne naprave procesno efikasnijima, u današnjem svijetu nemaju šanse za opstanak. Svaka tvrtka bavi se nekom poslovnom djelatnošću pri čemu korištenje najmodernijih IT rješenja može osigurati troškovnu efikasnost i poboljšane rezultate po pitanju prodaje, a što je preduvjet boljih poslovnih rezultata. Problem je u tome što mnoge tvrtke često IT ulaganje gledaju kao trošak, a ne kao ulaganja u temelje buduće konkurentnosti i prije svega zaštite podataka. Svaka tvrtka koja koristi neku IT infrastrukturu izložena je riziku neželjenog pristupa od strane ne više samo profesionalnih hakera, već to može biti i posljedica izgubljenih laptopa ili mobitela. Zbog toga bi digitalna tehnologija trebala postati ključni dio poslovanje, a tvrtke bi ju trebale koristiti u punom potencijalu.