Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Poslovanje u oblaku donosi mnoštvo prednosti

Poslovanje u oblaku donosi mnoštvo prednosti

Različiti korisnici imaju različite potrebe, stoga je skaliranje resursa prema potrebama korisnika stavka koja je ključna iz perspektive korisnika, a maksimalna personalizacija osigurava najveće uštede i najbolju efikasnost, ističe za ICTbusiness.info Mislav Peričić, direktor sektora informacijske tehnologije u Setcoru.

Prema njegovim riječima dana se govori o sigurnosti, kontinuitetu poslovanja, virtualizaciji, mikroservisima, ali i umjetna inteligencija i strojno učenje.

Koji su ključni trendovi poslovanja u oblaku?

Premium pružatelje usluga u tom aspektu karakterizira neprekidna korisnička podrška 0-24, direktna komunikacija s korisnicima na hrvatskom jeziku i slično.

Umjetna inteligencija i strojno učenje (AI i ML) sve se više nameću kao ključne tehnologije za budućnost poslovanja, međutim to su tehnologije kojima je potrebna velika propusnost i kapacitet obrade. Prosječna poslovna mreža nema resurse za pokretanje alata temeljenih na AI/ML-u, stoga je važna stručna tehnološka podrška u tom pogledu. Rješenja u oblaku povećavaju kapacitete i propusnost za generiranje podataka za obuku platforma strojnog učenja. Kao posljedica toga, integracija AI i ML u platformu u oblaku postala je neophodna. Ušteda je još jedna velika prednost integracije AI i ML oblaka te će i u budućnosti snažnija AI i ML rješenja funkcionirati na platformama u oblaku.

Fleksibilnost u pohrani podataka trend je koji će se nastaviti i u 2023. jer poslovanja traže rješenja koja zadovoljavaju njihove vlastite potrebe. Fleksibilnost omogućuje organizacijama da prilagode svoje strategije pohrane kako bi zadovoljile specifične potrebe svojih aplikacija i radnih opterećenja. U računalstvu u oblaku pohrana podataka može imati različite oblike, kao što je blok pohrana, pohrana datoteka i objektna pohrana, svaka sa svojim prednostima i ograničenjima. Primjerice, blok pohrana pruža visoke performanse i nisku latenciju, što je čini prikladnom za aplikacije koje zahtijevaju brz pristup podacima, kao što su baze podataka. Pohrana datoteka, s druge strane, idealna je za aplikacije koje zahtijevaju zajednički pristup datotekama, kao što je streaming medija ili sustavi za upravljanje sadržajem. Objektna pohrana prikladna je za pohranu i dohvaćanje velikih podataka, kao što su sigurnosne kopije i arhive. U konačnici, fleksibilnost u pohranjivanju podataka omogućuje organizacijama da povećaju ili smanje svoje resurse za pohranu na zahtjev, bez skupih zastoja ili ulaganja u dodatni hardver.

Multicloud rješenja još su jedan od trendova za 2023., osobito u Hrvatskoj gdje to još nije toliko česta praksa. Kompanije koriste rješenja na više oblaka, a vrhunski pružatelji usluga u oblaku u tom segmentu imaju mogućnost rasteretiti korisnika na način da uspostavljaju direktnu vezu s ostalim pružateljima. Dakle, korisnik koji koristi multicloud dio podataka drži na jednom oblaku, dio na drugima, a premium provider omogućuje mu direktno povezivanje s ostalima, AWS-om i Google-om primjerice.

Naravno uvijek se nameće pitanje sigurnosti…

Sigurnost podataka imperativna je u današnje vrijeme. Negativan trend je da se bilježi porast kibernetičkih napada iz godine u godinu i kako se razvija tehnologija, tako i hakeri razvijaju nove načine za naštetiti korisnicima. Zbog toga je važno da pružatelji usluga imaju najnovija sigurnosna rješenja kako bi mogli zaštiti krajnjeg korisnika. Konkretno govoreći o rješenjima, sigurnosno najjači provideri u Hrvatskoj posjeduju ISO 27001 certifikat za upravljanje informacijskom sigurnosti, omogućavaju maksimalnu izolaciju pojedinih korisnika te pružaju naprednu zaštitu od napada uskrate usluga (DDoS). Uz to, važno je dnevno praćenje ranjivosti i redovne nadogradnje sustava.

Što je s upravljanjem IT rješenjima u oblaku?

Računalstvo u oblaku omogućuje tvrtkama pristup i korištenje IT resursa i usluga putem interneta, bez posjedovanja i održavanja fizičkih poslužitelja i podatkovnih centara. Upravljanje IT rješenjima u oblaku zahtijeva duboko razumijevanje tehnologija računalstva u oblaku, kao i najbolje prakse za optimizaciju performansi, sigurnosti i troškova. Kako se računalstvo u oblaku nastavlja razvijati, važno je da pružatelji usluga, ali i korisnici, budu u tijeku s najnovijim razvojem i trendovima u upravljanju oblakom kako bi osigurali da iskorištavaju puni potencijal oblaka. Trenutno je Setcor u završnoj fazi izrade portala koji omogućuje korisnicima, na maksimalno user friendly način, direktno naručivanje i pružanje potrebnih usluga.

Tu su i virtualizacija i mikroservisi kao novi nadolazeći trendovi. Šti se tu događa?

Virtualizacija se oslanja na softver za simulaciju funkcionalnosti hardvera i stvaranje virtualnog računalnog sustava. To omogućuje pokretanje više od jednog virtualnog sustava – i više operativnih sustava i aplikacija – na jednom poslužitelju. Prednosti uključuju skaliranje prema potrebama i veću učinkovitost. Virtualizacijska platforma bazirana na VMware tehnologiji, visoko funkcionalnoj, ali i relativno skupoj tehnologiji koja se koristi primarno u enterprise okruženjima, osigurava napredne funkcionalnosti uz maksimalnu raspoloživost sustava. Ipak, važno je napomenuti kako virtualizacija i računalstvo u oblaku nisu međusobno zamjenjivi. Kao komplementarna rješenja, organizacije mogu započeti virtualizacijom svojih poslužitelja, a zatim prijeći na računalstvo u oblaku za još veću agilnost i samoposluživanje.

Mikroservisi omogućuju razvojnim programerima izradu aplikacija kao skupa autonomnih, ali povezanih usluga. Oni su ustvari modelirani za rješavanje određenog zadatka. Ovaj trend nastavit će se u 2023. i ubuduće jer će programeri aplikacija morati brzo skalirati svoje aplikacije i upravljati njima.

Također, povećava se interes za korištenjem kontejnera, osobito kod korisnika koji koriste novije i moderne aplikacije, primjerice startup-ovi. Kontejneri se mogu opisati kao oblik virtualizacije operacijskog sustava. Daju fleksibilnost jer svaki ima zasebnu funkciju. Jedan kontejner je samodostatan i može se koristiti za pokretanje bilo čega, od mikroservisa do softverskog procesa velike aplikacije, a sadrži sve potrebne stavke kao što su binarni kod i konfiguracijske datoteke.

U vrijeme kriza sigurnost podataka je na prvom mjestu. Koliko su važne disaster recovery usluga?

Na tragu sve važnije kibernetičke sigurnost, bitno je da korisnici imaju osigurana rješenja za oporavak u slučaju umjetne ili prirodne katastrofe. Ova su rješenja temeljena na oblaku koji brzo obnavlja kritične sustave organizacije u slučaju katastrofe i omogućuje udaljeni pristup sustavima unutar sigurnog virtualnog okruženja. Također, spaja različite procese sigurnosnog kopiranja i usluge radi zaštite resursa poput podataka, programa i konfiguracija. Sigurnosne kopije u oblaku pomažu tvrtkama vratiti sve zahvaćene podatke i ponovno pokrenuti normalne operacije. Korištenje tradicionalnog oporavka od katastrofe za upravljanje može biti dugotrajno i skupo, dok je oporavak u oblaku znatno povoljniji i brži.

Setcor Mislav Peričić

Mislav Peričić – Direktor sektora informacijske tehnologije u Setcoru