Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Kvaliteta cloud usluga i podatkovnog centra preduvjet je postizanju kibernetičke održivosti

Kvaliteta cloud usluga i podatkovnog centra preduvjet je postizanju kibernetičke održivosti

Cyber resilience ili kibernetička održivost sve je važniji zahtjev za tvrtke koje cijene sigurnost svojih podataka. Danas su to, naravno, tvrtke svih veličina u različitim sektorima, jer je svaki biznis postao digitalni biznis.

Jedno američko istraživanje iz 2020. godine utvrdilo je kako je kod čak 31 posto tvrtki došlo do gubitka određene količine podataka uslijed kibernetičkih napada, što ne čudi jer briga o ICT infrastrukturi i sigurnosti nije u fokusu odnosno području primarne djelatnosti većine tvrtki koje su izložene opasnosti.

„Jedan takav opsežan sustav koji uključuje poslovne tajne, osobne podatke i druge ključne datoteke pojedine tvrtke ne može biti siguran ako se za njega odgovarajuće ne brine. Razumljivo je kako nije realno očekivati da će sve tvrtke zapošljavati vrhunske stručnjake koji će se baviti kibernatičkom sigurnosti, pratiti trendove i imati odgovarajuće mjere protiv prijetnji. Zaposlenici koji se često bave različitim segmentima poslovanja, a sigurnost je samo jedan od njih – u svakodnevnoj žurbi mogu otvoriti poveznicu koja će nekome omogućiti da ugrozi podatke ili je, primjerice s druge strane, moguće da do ugroze dođe uslijed elementarne nepogode. Takve je situacije važno predvidjeti i po mogućnosti prevenirati, ali i imati plan oporavka ako do štetnog događaja ipak dođe, to je srž kibernetičke održivosti“ – govori Vedran Vujasinović, voditelj Odjela kibernetičke sigurnosti u hrvatskoj ICT tvrtki Setcor.

Setcorova cloud usluga može biti pravi temelj kibernetičke održivosti organizacije jer objedinjuje stručni nadzor i upravljanje te sigurnost data centra Tier 3 kategorije.

„Setcor cloud u potpunosti je orijentiran na potrebe i zahtjeve korisnika. Klijentu omogućujemo odabir različitih usluga poput virtualizirane ili fizičke infrastrukture te odabira potrebnih kapaciteta, naravno, uz našu preporuku. Visoko tehnološka rješenja bazirana na najnovijoj tehnologiji. Višestruke redundancije jamče stabilnost i učinkovitost usluga te je moguće dodatno osigurati podatke vlastitim vatrozidom, učinkovitom DDoS  zaštitom, backup/restore uslugom ili integriranom kibernetičkom zaštitom. Također, data centri su osigurani po najvišim standardima: protuprovalno, kontrolom pristupa, vatrodojavom, vatrozaštitom i fizičkom zaštitom 24/7“ – pojašnjava Vujasinović.

Činjenica je da tvrtke pri odabiru cloud usluga ne smiju zanemariti kvalitetu data centra u kojem će biti pohranjeni njeni podaci, što dokazuje nedavni slučaj požara u jednom francuskom podatkovnom centru – prije mjesec dana je zbog tog štetnog događaja poremećen rad milijuna web stranica, podaci nekih tvrtki su izgubljeni, a drugi nisu mogli pristupiti e-mailu u ključnim trenucima za poslovanje, dok je pružatelj cloud usluga potom odbio komentirati protokole vatrozaštite.

„Važno je klijentu dokazati zašto povjeriti podatke baš nama i Setcor to čini transparentno i kontinuirano, baš zato da ukažemo na važnost dugogodišnjeg iskustva i visokog standarda. Znamo koliko je svakom od naših klijenata važno da u svakom trenutku može pristupiti svojim resursima, bez obzira na vanjske događaje, i ne dopuštamo si nikakvo odstupanje od tog cilja“ – zaključuje Vujasinović.