Setcor na hrvatskomSetcor in English
NAZOVITE NAS: +385.15500964
PODRŠKA: 072 400 400
Vrlo je važno da u Hrvatskoj imamo razvijene usluge cloud servisa i cloud providera.

Vrlo je važno da u Hrvatskoj imamo razvijene usluge cloud servisa i cloud providera.

Krešo Troha, vlasnik Setcora, kaže kako je globalni trend da podaci mogu biti bilo gdje, no vidimo da ratovi u svijetu sve to otežavaju, čine nepredvidivim, pa je sigurnije neke strateške podatke ipak povući u matične zemlje.

U doba u kojem digitalna transformacija postavlja nove standarde i redefinira poslovne modele, prava tehnološka strategija postaje ne samo prednost nego i nužnost za opstanak. Kako se prilagoditi brzim promjenama, kako osigurati da vaša tvrtka ne samo preživi nego i procvjeta te kako postaviti temelje za budućnost koja je već ovdje, nastojali su odgovoriti sudionici konferencije Setcor XDay 2.0, događaja posvećenog najnovijim i najvažnijim temama iz svijeta cloud tehnologije. Tim smo povodom porazgovarali s vlasnikom Setcora Krešom Trohom, koji se osvrnuo na to što generacija koja dolazi očekuje od pružatelja usluga.
– Generacija Z nema strpljenja, sve mora raditi odmah i sad. Ne brinu o privatnosti, za razliku od starijih generacija, i dat će sve podatke koji trebaju, ali onda očekuju da sve radi bez greške. Također, vrlo se dobro informiraju o uslugama za koje su zainteresirani. Ili ćemo se prilagoditi njima ili nas više neće biti – istaknuo je Troha.

Vrlo je važno da u Hrvatskoj, istaknuo je, imamo razvijene usluge cloud servisa i cloud providera poput Setcora. Neke industrije, naime, ne mogu ni ispostavljati podatke izvan Hrvatske, kao što je gaming i kladioničarska industrija.
– Oni moraju imati fizičke servere u Hrvatskoj. Svjetski je trend da se mnogo firmi povlači iz clouda, ali ne globalnih clouda nego iz međunarodnih u lokalne. Globalni je trend da podaci mogu biti bilo gdje, no vidimo da ratovi u svijetu sve to otežavaju, čine nepredvidivim, pa je onda sigurnije neke strateške podatke ipak povući u matične zemlje. Ako nemate kamo povući podatke, onda jednostavno imate problem. Zato je vrlo važno imati cloud infrastrukturu – istaknuo je. Globalne smjernice bit će na globalnim otvorenim cloudima, posebno ako su dostupni za nekoliko zemalja svijeta, na raznim kontinentima, no važno je da je jezgra poslovanja u matičnoj zemlji. Krešo Troha je istaknuo i da je veća efikasnost poslovanja uvijek glavni cilj svih promjena, pa i digitalizacije poslovanja.

– Imali smo neke ere u povijesti. Jedna od njih je bila informatizacija sredinom 2000-ih, pa smo imali automatizacije, a sad smo došli do digitalizacije, koja je potpuno različita od ovih prijašnjih promjena. Danas kompjutor generira račun, vi ga ne printate, drugi kompjutor preuzima taj digitalni račun. Digitalizaciju je najlakše objasniti na e-računu, imate milijun takvih primjera, u zdravstvu, bankarstvu, ako šaljete transakciju između banaka, ne morate više kreirati dva naloga, možete kroz jednu banku… Nema printanja, skeniranja pa unošenja. Digitalizacija je način na koji će dva sustava međusobno komunicirati a da čovjek ne mora intervenirati u tome fizički – pojasnio je Troha i napomenuo da u Hrvatskoj ima mnogo tvrtki koje kaskaju u digitalizaciji.

– Najstariji smo cloud provider u RH, ovim se bavimo deset godina. Cloud ne znači digitalizaciju, cloud je tu da iskopirate postojeće stanje na neki jednostavniji sustav pa da oslobodite ljude i date im da se bave nečim drugim. Prava digitalizacija počiva na razvoju novog softvera koji bi se na tom cloudu događao – rekao je i napomenio da ne mogu sve firme to sebi priuštiti.
– Firma koja ima prihod od milijun eura ne može se natjecati s nekom američkom firmom koja ima prihod 200-300 milijuna eura. To je zapravo sve isti posao, samo imaju mnogo veće tržište nego što ga imamo mi. Softver moraju kupiti i jedna i druga – istaknuo je te poručio firmama koje kreću u proces digitalizacije da si ne otežavaju stvarima koje im nisu bitne.

– Firme koje kreću u neki novi proces digitalizacije svjesne su da moraju zamijeniti infrastrukturu, da moraju kupiti nove sigurnosne alate, poboljšati procese u području backupa, securityja i antivirusne zaštite. To je golem posao, koji moraju obaviti prije nego što počnu razmišljati o nekom softveru kojim će automatizirati svoje poslovanje.
Mislim da bi sve firme morale sagledati svoje poslovne procese, probati ih skratiti, ali ne tako da naprave neke nove registratore. Naše sve firme rade na način ‘Papir, idemo ga preslikati u kompjutor pa onda opet imamo papir u kompjutoru’. To nije digitalizacija. Digitalizacija je da imamo papir koji ćemo dalje koristiti i na pametniji način složiti te procese. Nije Sveto pismo da se to baš tako mora raditi, treba pronaći način na koji možemo skratiti procese i napraviti softver koji će onda sam te stvari raditi, a ne da rade neki ljudi između toga – zaključuje Troha.

 

Članak objavljen na 24sata.hr:

https://www.24sata.hr/promo-sadrzaj/vrlo-je-vazno-da-u-hrvatskoj-imamo-razvijene-usluge-cloud-servisa-i-cloud-providera-943531